, ,

Terugblik iBestuur Mobility Congres

Blog iBestuur Mobility Congres d.d. 20 april 2017 in de Rode Olifant Den Haag

door Jacqueline Heere – Enterprise Summit

Interactie tussen startups, bedrijfsleven en overheid; het bieden van oplossingen.

In een periode dat er volop formatie-onderhandelingen gaande zijn, en we vol verwachting zijn van een mogelijk nieuw te benoemen minister voor ICT in een nieuw kabinet, vond vandaag in Spaces, in het hartje van departementaal Den Haag, voor het tweede jaar het iBestuur Mobility congres plaats. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Prof.dr. Jaap van den Herik, hoogleraar recht en informatica aan de Universiteit Leiden, kwamen vandaag ruim twintig overheidsorganisaties, corporates en startups bijeen om te spreken over de belangrijkste technologische uitdagingen met name op het gebied van mobiel.

Maarten Camps, Secretaris-Generaal van het ministerie van Economische Zaken, beet in de ochtend-keynote het spits af met de stelling dat marktpartijen en overheid elkaar tegenwoordig steeds beter weten te vinden, maar dat die samenwerking nog wel meer bestendigd kan worden. Hij noemde de inspanningen van een aantal interessante publiek private projecten, waaronder één in Noord Groningen om 5G-datacommunicatietechnologie te testen.

Camps stelde voorts dat we ons nog zo goed op de maatschappelijke update kunnen voorbereiden “het is helaas zelden afdoende als intussen het denken achterblijft”. Hoewel de overheid zelf geen technologie ontwikkelt, kan ze wel een goede opdrachtgever of launching customer zijn.

Yori Kamphuis, CBDO van Storro (een startup die eenvoudig veilig samenwerken mogelijk maakt middels private blockchain en p2p technologie) gaf vervolgens een zeer inspirerende keynote waarin hij inging op de impact en potentie van cutting edge technologieën op mobility en hoe snel die ontwikkelingen gaan.

Speeddaten met startups

Op het congres konden organisaties tijdens een “speed date” van vijftien minuten kennismaken met startups die zich onder andere richten op de overheid. http://ibestuur.nl/mobility/startups

In één van de sessies gaven Victor Vieveen (Politie) en Henk Coster (Defensie) antwoord op de vraag waarom samenwerken met startups voor de overheid belangrijk, maar tegelijk ook ingewikkeld is.

Een deelneemster van het ministerie van Economische Zaken merkte op dat de snelheid waarmee de technologische ontwikkelingen gepaard gaan een heuse uitdaging is en die snelheid amper bij te houden is voor overheidsorganisaties. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan zogenaamde digi-vaardigheden binnen het ministerie. Een uitdaging van andere aard is om jonge medewerkers bij de overheid te houden omdat die omslag daar voor hen te langzaam gaat.

Technasia vs Bestuurders

De winnaar van de “Battle” tussen vier eindexamen scholieren van Technasium en vier (oud)bestuurders uit de overheid werd glansrijk gewonnen door de scholieren.

Mark Beermann, mede-initiator van iBestuur Mobility, toonde zich aan het einde van de dag zeer tevreden hoe alle lijntjes van de co-creatie voorbereidingen met veel enthousiasme als puzzelstukjes op haar plek vielen.

In de afsluitende plenaire sessie gaf Danny Frietman, mede-initiator van iBestuur Mobility, en partner van Enterprise Summit, een tour d’horizon van het afgelopen succesvolle Holland Pavilion op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Samen met de andere teamleden en partner van Enterprise Summit, Eefje Timmer, Jacqueline Heere, Jean-Paul Mau-Asam en Mark Beermann, zijn de voorbereidingen voor de 2018-editie van MWC inmiddels van start gegaan. Voor meer informatie: www.enterprisesummit.nl

Keynote Maarten Camps

Maarten Camps spreekt een volle zaal toe

Het iBestuur Mobility congres wordt georganiseerd door Peter Lievense, Maarten Hillenaar, Danny Frietman en Mark Beermann namens iBestuur en Enterprise Summit. In de programmacommissie zijn onder andere de Belastingdienst, VNG/KING, DICTU, ICTU en OMO vertegenwoordigd.

Co-creatie partners: HP, Microsoft, MobileIron, Vodafone, Centric, RedHat en Sectra.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.